пʼятницю, 15 січня 2016 р.

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ СОФІЇ КОВАЛЕВСЬКОЇ

15 січня 1850 року народилася відома математик, письменниця і публіцист Софія Ковалевська
Соня Ковалевська вже в 11 років дивувала вчителя математики, вирішуючи геометричні задачі своїм, оригінальний спосіб. У 14 років, не знаючи тригонометрії, вона розбиралася в складних. тригонометричних формулах. Дівчина мріяла вступити до університету, але в Росії XIX століття жінок не допускали до вищої освіти. Вона виїхала до Німеччини, але й там їй довелося докласти багато сил і завзяття, щоб довести своє право на освіту.

Вже в 1874 р. за три серйозні праці з математики Софії Ковалевської була присуджена ступінь доктора філософії. Дочка Росії, вона прагне віддати свої знання батьківщині і повертається до Петербурга. Вона мріє читати лекції в університеті, але їй дозволяють викладати лише арифметику в молодших класах. Тоді Софія Василівна їде в Стокгольм, де їй доручають керувати кафедрою математики в університеті.

У 1888 р. за роботу про рух твердого тіла Ковалевська отримала премію Паризької академії наук. І тільки на наступний рік Петербурзька академія наук обрала її членом-кореспондентом. Вперше в світі жінка отримала таку високу вчений ступінь. Померла Ковалевська у Швеції в 1891 р.

Дерело матеріалу: http://missis.webfermerstvo.org.ua/ce-korysno-znaty/vid-vunderkinda-do-akademika-cikavi-fakty.php

Немає коментарів:

Дописати коментар