вівторок, 12 січня 2016 р.

Цікаві факти про математику


“Математика – цариця наук”, – цю фразу чуємо з дитинства. Читайте історію математики, а також цікаві факти про математику та цікавинки про математиків! Отож, до Вашої уваги – пізнавальна та цікава математика! 
Рахувати люди почали ще в глибоку давнину. Спочатку на пальцях рук і камінчиках, потім додумалися в’язати на мотузках вузли. Стародавні єгиптяни і греки успішно користувалися дощечкою з камінцями на кшталт рахівниці, яку називали абаком. Це, на перший погляд, примітивне пристосування використовувалося до 18 ст, а сучасні рахівниці подекуди використовують і досі.
Найперший математик, ймовірно, жив у Свазіленді. Саме там, у містечкуЛембобо, археологи виявили кістку бабуїна, на якій чітко видно позначки у вигляді рисок. Реліквія пролежала в землі більше 37000 років. Подібний артефакт – вовчу кістку, якій понад 30000 років – розкопали у Франції. Перші істинно математичні записи людини – у вигляді груп простих чисел – написані на так званій кістці з Ішанго, що нараховує близько 19000 років. А перші повноцінні математичні тексти залишили після себе жителі Древнього Вавилону. Це глиняні таблички, яким не більше 2 000 років.


Знак “=” вперше ввів Роберт Рекорд у 1557 році.


Якщо Ваш вік помножити спершу на 7, а потім на 1443, то результатом буде ваш вік, написаний тричі поспіль.

А чи звертали Ви увагу, що нуль не можна записати римськими цифрами?

Один з найпоширеніших наукових міфів пов’язаний з тим, чому все-таки Альфред Нобель позбавив математиків можливості отримувати премію свого імені. Побутує версія, що дружина вченого нібито зрадила йому з математиком. Але річ у тім, що Нобель ніколи не був одружений і взагалі зробив вибір між наукою і жінками на користь першої … Більш правдоподібна версія пов’язана з тим, що на момент появи Нобелівської премії у математиків вже була «своя» схожа нагорода, що вручається шведським королем. Є також думка, що Нобель не вважав математику повноцінною наукою, оскільки вона складається лише з теоретичних розмірковувань.


Захоплення Софії Ковалевської наукою почалося ще з раннього дитинства, коли через брак шпалер батьки обклеїли кімнату дівчинки листками з лекціями вченого-математика. Так Софія познайомилася з диференціальним й інтегральним численням.

Найпростішим з математичної точки зору пасьянсом вважається «Солітер». Ймовірність випадання потрібної комбінації в ньому практично стопроцентна.


Американський вчений Джордж Данциг, навчаючись в університеті, немало здивував тамтешніх професорів. Одного разу, запізнившись на лекцію, він застав тільки порожню аудиторію зі списаної дошкою. Студент подумав, що на ній залишено домашнє завдання, акуратно переписав його і пізніше приніс готовий розв’язок. Виявилося, це були два рівняння статистики, які доти ще ніхто не розв’язував.

Ми знаємо про Лермонтова як про блискучого поета і прозаїка. Але, крім літератури, він захоплювався ще й математикою. І у вільний від творчості час любив вирішувати завдання з вищої математики та аналітичної геометрії.

18 – єдине число, сума цифр якого вдвічі менша від нього самого.

Число Пі було вперше обчислив індійський математик Будхайян ще в VI столітті нашої ери.


В кінці 19 століття розлючені нескінченністю числа Пі законодавці штату Індіана намагалися ввести білль, який дозволяв офіційно округлити його до 3,2. Але на святе не дав зазіхнути професор місцевого університету.

Андре Ампер більше відомий нам як фізик, однак його математичні пошуки не менш цікаві. Ще з 13 років Ампер займався математикою. До речі, про неуважність вченого складено чимало анекдотів. Одного разу, щоб попередити випадкових візитерів про свою відсутність, Андре залишив на дверях власного будинку запис крейдою (мовляв, я відлучився, приходьте ввечері) і пішов. Після повернення додому, вчений прочитав залишений ним же напис, розвернувся і пішов геть. А повернувся тільки ввечері.


Льюїса Керролла ми знаємо передусім як автора двох “Аліс” – в Країні Чудес і в Задзеркаллі, хоча про себе ця людина говорить передусім як про вченого. І був досить відомим у наукових колах професором математики, чим дуже розчарував англійську королеву. Прочитавши тільки-но видану «Алісу», королева була в захваті і звеліла принести їй інші роботи талановитого автора. Яким же ж було її здивування, коли ними виявилися праці з математики! До слова, крім виконання обов’язків викладача математики і логіки при Оксфордському університеті, Керролл працював ще й університетським дияконом.




Німець Ернст Куммер – великий знавець теорії чисел, що оперував складними математичними поняттями, – не міг виконати найпростіші арифметичні дії.

Працездатність іншого відомого математика – Пала Ердеша – багато в чому була пов’язана з його захопленням амфетаміном. Якось учений навіть посперечався з колегою, що зможе відмовитися від наркотичної речовини рівно на місяць. Він стійко витримав випробування, але цей місяць виявився для нього абсолютно безрезультатним з точки зору науки. Раніше, поставивши перед собою білий аркуш, він бачив його наповненим ідеями. А без вживання амфетаміну він бачив і справді лише чистий аркуш .


Один з найзагадковіших математиків – Евклід. Його праці дійшли до нащадків, а ось будь-які біографічні факти про самого вченого – ні. Зокрема, невідомо, коли він народився і в якому віці помер. Відомо лише те, що Евклід проживав в Олександрії в третьому столітті до нашої ери.

Багато майбутніх відомих математиків погано поводилися в школі і не відрізнялися хорошою успішністю. В аутсайдерах значилися, наприклад, Джеймс Максвелл, Рамануджан Срініваса і Василь Цингер. Плентався позаду ледь-ледь успішних й Ісаак Ньютон. Причому взявся він за розум тільки після того, як один з його однокласників-відмінників назвав його дурнем.

10 коментарів:

  1. Знаю Ігоря Миколайовича як чудового творчого вчителя. Можна перефразувати відомий вислів і сказати: "Математик від Бога", - і це буде саме про Ігоря Миколайовича. Стільки цікавої інформації про таку, якби сказали багато людей, "суху" науку, я ніколи не знала. Впевнена і знаю, що багато учнів з радістю відвідують уроки вчителя. Ігор Миколайович з натхненням ділиться різною захопливою інформацією і з своїми колегами. Кожного дня ми дізнаємося щось нове і цікаве із математики. Тож бажаю Вам, Ігоре Миколайовичу, творчого натхнення, дяки від ваших вихованців та бажання і дальше натхненно працювати.

    ВідповістиВидалити
  2. Дізнався багато нового про відомих людей.Цікаві факти виявились дійсно цікавими.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приємно, що колеги цікавляться моїми публікаціями, відслідковуйте і далі новини на моєму блозі.

      Видалити
  3. Кажуть, учитель – це не професія, а покликання. І це дійсно так. Ігор Миколайович – вмілий, досвідчений вчитель, якому притаманні глибоке почуття відповідальності за доручену справу, висока фахова майстерність, постійний пошук активних методів навчання, прагнення творчо використовувати досягнення сучасної педагогічної науки.

    ВідповістиВидалити
  4. "Всі професії від вчителя, а професія вчителя - від Бога". І цю цитату можна тлумачити, як аксіому.
    Знаю Ігоря Миколайовича як досвідченого вчителя, порадника, це - еталон високої порядності та професіоналізму. Він завжди відповідальний, досконало володіє методикою викладання, використовує міжпредметні зв'язки на своїх уроках, завжди допоможе в роботі. Його новації та розробки я часто використовую у своїй роботі. Ігоре Миколайовичу, бажаю Вам творчих злетів, вдячності від учнів, батьків та колег.

    ВідповістиВидалити
  5. Дійно цікаві факти. Для мене, як для учениці, ця інформація дуже корисна.

    ВідповістиВидалити